Home > Actueel

Actueel

Klik hier voor ons weblog.

Wilt u het laatste nieuws via mail ontvangen? Abonneer u dan via ons weblog en voer rechtsboven uw e-mailadres in.

 

RSS Source   EK-Tekst - boeken - vertalingen - software

 • EK-Tekst in NRC
  12 maart 2013

  In de NRC van 12 maart 2013 wijdde de reizende commentator Maarten Huygen, chef opinie van de krant, een artikel aan de academisch opgeleide leraar. In dit artikel worden Paul Goossen, mede-auteur van de Geschiedenis van de Duitse literatuur, en ondergetekende genoemd.

  Lees hier het artikel (NRC, 12 maart 2013, pagina 14).


 • Neue Kontakte 6e editie
  27 februari 2013

  Vandaag stuurde mijn uitgever Petra Prescher van Noordhoff Uitgevers mij vol trots bijgaande foto van de eerste exemplaren van Neue Kontakte, zesde editie. Ongeveer twee jaar geleden zijn we in een team gaan denken over een nieuwe uitgave waarin een verregaande afstemming tussen de verschillende delen vorm moest krijgen. Vandaag lag daarvan het eerste resultaat op haar bureau. Op het Nationaal Congres Duits kunt u deze exemplaren voor het eerst bewonderen.
 • Feestdagen / Feiertage
  20 december 2012

  EK-Tekst wenst al zijn klanten en partners prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.
  EK-Tekst wünscht seinen Kunden und Partnern frohe Weihnachten und alles Gute für das kommende Jahr. • Cursus Duits in Winsum
  21 september 2012

  Vanaf september verzorgt EK-Tekst wekelijks  een cursus Duits in het Jacobijnenhuis in Winsum, ten noorden van Groningen.

  Klik hier voor meer informatie over het aanbod van talencursussen in het Jacobijnenhuis.
 • Tolken bij Werder Bremen
  19 augustus 2012  Onze collega Jan Veninga (links) van idntext, waar EK-Tekst veel mee samenwerkt, tolkte recent op een persconferentie van Werder Bremen. Deze club heeft de Belgische voetballer Kevin de Bruyne gehuurd van Chelsea. Lees hier meer over deze transfer.
 • Bureau opgeleverd
  23 juli 2012

  Op 23 juli is mijn nieuwe bureau opgeleverd. Voor het ontwerp en de uitvoering tekenden dezelfde personen als voor de bijpassende boekenkast: Aldi Huizing ontwerp, Mark Antonides uitvoering.
 • Vrimibo'ers doen het Indonesisch
  25 juni 2012

  EK-Tekst maakt al enige tijd deel uit van het creatieve netwerk van de 'Samenwerkende Groningers'. Er staan ook regelmatig punten ter ontspanning  op de agenda waarvan het verslag van de Indonesische maaltijd door Anton Scheepstra van uitgeverij Passage een inkijkje geeft.


  Foto: Erik van den Broek / netsail
 • Geciteerd in de Volkskrant
  22 juni 2012

  In de Volkskrant van 22 juni 2012 werden enkele citaten van mij in mijn hoedanigheid als voorzitter van het sectiebestuur Duits van Levende Talen gepubliceerd. Bijgaand artikel schetst een tamelijk positief beeld van het onderwijs in de vreemde talen, al laat het gebruik van de doeltaal nogal eens te wensen over.


  Met dank aan Ruurd de Boer/DBD Design voor het toesturen van het artikel.
 • Neue Kontakte 5/6 vwo verschenen
  25 mei 2012

  Vandaag bracht Petra Prescher, mijn uitgever van Noordhoff Uitgevers het eerste exemplaar van Neue Kontakte 5/6 vwo langs. Het is een geweldig boek geworden dat vooral opvalt door zijn rustige, volwassen vormgeving en een goed doordachte en aansprekende inhoud. Met dit boek wordt de serie vanaf klas 2 afgerond waarvoor in 2005 de basis is gelegd. 


  Op de achtergrond het toetsenbord waar veel van de inhoud op geschreven is.
 • Presentatie Socrative
  17 mei 2012

  Op dinsdag 15 mei 2012 was EK-Tekst uitgenodigd op een informele meeting van het ROC Drenthecollege over ICT in café Groothuis te Emmen. Ik presenteerde daar de mogelijkheden van socrative.com /socrative-app voor iPad/iPhone en Android. Daarmee kun je onder andere multiplechoise-, juist/onjuist- en open vragen op een interactieve manier oefenen. In mijn lessen Duits op het Willem Lodeijk Gymnasium heb ik er vooral gebruik van gemaakt bij de voorbereiding op het centraal examen leesvaardigheid.


  Foto: Henk Huizing
  Op de blog van Margreet van den Berg- ICT en onderwijs kunt u meer over deze tool lezen.

 • Reis naar Frankfurt
  16 mei 2012

  Begin mei was EK-Tekst op zakenreis in Frankfurt am Main. Uiteraard was er ook gelegenheid voor ontspanning en onder andere bezochten wij het huis waar Goethe is geboren. Als liefhebber van boekenkasten deze impressie.
 • Leizpiger Buchmesse
  28 april 2012  In maart waren wij op de Leipziger Buchmesse en troffen daar onder andere de dichter/Slampoet Bas Böttcher. Voor het literaire magazine Tzum heeft EK-Tekst een aantal jaren geleden de vertaling van enkele van zijn gedichten verzorgd.

  Bas Böttcher was op de Buchmesse aanwezig met zijn Textbox, een ingenieuze oplossing om te kunnen genieten van gedichten in een doorgaans nogal luide beursomgeving.
  Foto/Bild: Lina-Marie Ostertag
 • Het belang van Duits
  18 april 2012

  Op 18 april 2012 sprak het radio 1-programmma Lunch (NCRV) met mij in mijn hoedanigheid als voorzitter van het sectiebestuur Duits van Levende Talen over het belang van Duits. Uit de aankondiging:


  Het gaat niet zo goed met de Duitse taal in Nederland. Daarom wordt er morgen de ?Dag van de Duitse taal? georganiseerd en vandaag wordt er alvast gekeken naar het onderwijs. Er zijn te weinig leraren en daarom vandaag in Lunch! een gesprek met Edwin de Vries, docent Duits en voorzitter van het sectiebestuur Duits van Levende Talen om te praten over de vraag waarom niemand zijn beroep nog wil uitvoeren.


  Portee van mijn boodschap: met Duits vergroot je je kansen; het tekort aan leraren Duits is een sectorprobleem, niet een typisch probleem van het vak Duits.
  Klik hier voor de site van Radio 1 met het interview of beluister het hieronder. • Frankfurter Buchmesse
  15 oktober 2011  Afgelopen week was ik samen met Anton Scheepstra van uitgeverij Passage twee dagen op de Frankfurter Buchmesse. Lees hier het verslag van zijn hand over de twee bijzondere dagen die wij er te midden van heel boeken en schrijvers hebben mogen doorbrengen.
 • Lezen en vertalen Fraktur/Suetterlin
  24 juli 2011

  Recent heeft EK-Tekst voor een opdrachtgever een aantal Duitse geboorte- en trouwaktes uit de negentiende en begin twintigste eeuw 'ontcijferd' en vertaald in het Nederlands ten behoeve van genealogisch onderzoek. Deze aktes waren opgesteld in Fraktur en Sütterlin.


  Klik hier voor een (ander) voorbeeld van zo'n akte.
 • Presentaties
  5 februari 2011

  Afgelopen week verzorgden wij twee presentaties. Op donderdag 3 februari verzorgden we een workshop Literaturdidaktik im DaF-Unterricht op een middag en avond die georganiseerd was door het Duitsland Instituut Amsterdam. Deze dag richtte zich op studenten Duits.


  Klik hier voor de presentatie.

  Op vrijdag 4 februari verzorgden wij samen met René de Brouwer van het Zuyderzeecollege Emmeloord op de Dag van Taal, Kunst en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen, een workshop met de titel Laptoponderwijs en talen.


  Klik hier voor de presentatie.
 • Geluid Duits A1 op dubbel-CD
  2 februari 2011  Het geluid bij Door Europa Duits A1 is nu ook op een dubbel-cd verschenen. Alle zinnen in het boekje worden voorgelezen en zijn voorzien van een pauze, waarin de zin kan worden nagesproken. U kunt de cd bestellen via ektekst.nl en bij een gelijktijdige bestelling van het boekje ontvangt u een aantrekkelijke korting op het pakket.


  Op de website erkidioom.nl is het geluid tevens te horen in de bijbehorende overhoormodule. Daarnaast kunt u alle zinnen op de website beluisteren zonder naspreekpauzes. Daarvoor heeft u vanaf 15 februari 2011 een gebruikersaccount nodig dat u bij een bestelling van een van de producten uit deze reeks gratis kunt aanvragen.


  Klik hier voor een voorbeeld van het geluid van de cd en de website.
  Klik hier voor de overhoormodule die bij het boekje hoort.
 • Vakantie week 6
  1 februari 2011

  In week 6 van 7 tot en met 12 februari zijn wij wegens vakantie niet aanwezig. Uw eventuele bestellingen sturen wij u in de daaropvolgende week zo spoedig mogelijk toe.
 • Geluid overhoormodule
  24 januari 2011  Bij de reeks Door Europa Duits A1 wordt tevens een gratis overhoormodule op de bijbehorende website www.erkidioom.nl aangeboden. Bij de voorbeeldzinnen kunt u de zin tijdens het overhoren ook laten voorlezen.


  Naast de woorden die in de voorbeeldzinnen moeten worden ingevuld, kunt u ook oefenen met  de afzonderlijke woorden en de vormen, zoals enkelvoud, meervoud en de diverse vervoegingen bij werkwoorden. De overhoormodule en het geluid kwamen tot stand in samenwerking met de partners van Studio de Lat.


  Klik hier voor de overhoormodule.
  Klik hier voor meer informatie en de bestelwijze.
 • Nieuwe boekenkast
  6 januari 2011  Voor de kerst 2010 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een nieuwe boekenkast. Naar een ontwerp van interieurarchitecte Aldi Huizing bouwde Mark Antonides de kast.

  Mark Antonides bouwde eerder voor Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage een boekenkast en op diens aanbeveling hebben wij Antonides gevraagd om deze boekenkast te bouwen.  De kast is gemaakt van berken multiplex met een fineer van jatoba.

  Lees hier de reactie van collega-uitgever Scheepstra.
 • Literatuur en nieuwe media
  25 december 2010  Op woensdag 11 mei geven de auteurs van de Geschiedenis van de Duitse literatuur een nascholing 'Literatuur en nieuwe media' in het Goethe-Institut in Amsterdam.


  Klik hier voor meer informatie.
 • Boek beluisteren
  18 december 2010

  De zinnen van de eerste vijf hoofdstukken van Durch Europa Niederländisch A1 zijn inmiddels op de website www.erkidioom.nl te beluisteren. Binnenkort volgen ook de overige hoofdstukken. In januari zal deze service ook beschikbaar zijn voor Door Europa Duits A1.


  Klik hier om de zinnen te beluisteren.
 • Overhoormodule Duits A1
  4 december 2010  De aanvullende overhoormodule bij 'Door Europa Duits A1' is beschikbaar. Probeert u vooral ook hoofdstuk 1.1, voorbeeldzinnen uit, want deze zijn namelijk te beluisteren. Binnenkort zal dit het geval zijn bij alle voorbeeldzinnen in het boek.


  Klik hier voor de overhoormodule.
 • Versterkte samenwerking met iDNtext
  31 oktober 2010
  Met de partners van iDNtext is een nieuw online samenwerkingsplatform ontwikkeld. Webbased translation exchange verbetert de samenwerking aanzienlijk. Van deze ontwikkeling hebben Volkswagen AG en Loewe AG als eerste klanten reeds geprofiteerd. 
 • Door Europa Duits
  31 oktober 2010

  Op 17 november 2010 zal het eerste deel uit de serie Door Europa verschijnen: 'Door Europa Duits, ERK-idioom Duits voor Nederlandstaligen, niveau A1'.

  'Door Europa' is een reeks idioomboeken voor diverse talen (Duits, Engels Frans, Spaans en Nederlands), die zich richt naar de uitgangspunten van het Europees Referentiekader. De boeken zullen de productieve de productieve woordenschat van de diverse talen op de diverse niveau's van het Europees Referentiekader bevatten, zoals samengesteld door de makers van Profile Deutsch.
  Klik hier voor de website erkidoom.nl  die bij de boeken hoort. Daar vindt u nadere informatie en tevens de overhoormodule bij de boeken.Lees verder